Doré


jiné muzeum

 

 

 

Témata

 

O tomto fóru (4)

Muzea a počítače (66)

Vyhazování peněz (2682)

téma 3

téma 4

Téma 5

Téma 6

 

 

Vlož nové téma

Archiv

Sledovat mailem

Muzea a počítače

 

Jako důvod proč nelze nic změnit se velmi často uvádí skutečnost, že muzea jsou velmi špatně vybavena výpočetní technikou, a že nemají prostředky k jejímu rozšíření a modernizaci.

Jsme přesvědčeni, že jde o zástupný argument. Náklady na rozumné počítačové vybavení představují při průběžném financování cca 8% mzdových nákladů na odborné pracovníky, tedy méně než 3% celkových nákladů na provoz muzea. Srovnáme-li tyto náklady s dosažitelnými efekty, mělo by nám být vše jasné.

Že jde zejména o věc subjektivních postojů je jasně patrné i z toho, že mnohá "chudá" pracoviště se díky vlastnímu úsilí slušně vybalila výpočetní technikou (např. z grantů). Zato mnoho vznešených pracovišt pořád ještě čeká, až to za ně někdo vyřeší...

Vážnějším problémem je počítačová, případně obecně technická gramotnost řady pracovníků. V posledních letech se sice ledacos změnilo k lepšímu, ale i přes to je dnešní stav dosti smutný. Věříme, že se situace bude i nadále zlepšovat. Příchod nových absolventů, i to, že znalosti starších pracovníků rozšiřují a doplňují jejich děti a vnuci, jsou jistě nezvratné procesy.

Chceme-li však zásadním způsobem změnit styl práce a postavení celého oboru, nebude tento samovolný vývoj stačit. Musíme zavést vzdělávací a motivační systém, který vytvoří novou generaci vzdělaných odborníků.

Mimo to bude třeba vytvořit "vnější zdroje". Tedy skupinky či firmičky, které budou řešit technologické problémy přesahující denní muzejní praxi (počítače a sítě, digitalizace...).

Za zásadní problém považujeme absenci uceleného názoru při nasazování výpočetní techniky v muzeích. Viditelný nedostatek jakékoliv koncepce byl jedním z hlavních podnětů ke vzniku spolku Doré.

Malá skupinke nadšenců nejprve diskutovala jeden malý metodický problém (digitalizace, katalogizace a sdílení starých regionálních fotografií). Postupně odhalovala nejasnosti i principiální nedostatky současného stavu, až došla k obecnému řešení, které předkládá.

 

 

Diskuse

řadit dle diskusních vláken  řadit chronologicky

 

Ale vždyť to je jinak!

příspěvek zaslal pv@atlas.cz 22. února 2003

 

Ahoj do konfery!

Myslím si, že je všechno jinak! nikdo nemáte pravdu! ikjdfhgsdfoi oifjigsd fgksjdfhg sodifousgu gsjkhgůs gfůksjg fsjkhgů sjh sg

 

Ale vždyť to je jinak!

příspěvek zaslal pv@atlas.cz 22. února 2003

 

Ahoj do konfery!

Já si myslím si, že jste všechni úplně mimo! Nikdo nemáte pravdu! Pravdu mám já!

ikjdfhgsdfoi oifjigsd fgksjdfhg sodifousgu gsjkhgůs gfůksjg fsjkhgů sjh sg

Všechny texty tohoto webu jsou volně šiřitelné s uvedením zdroje


home  Doré  o projektu  metodika  další texty

  milníky projektu  diskusní fórum 

    kontakt